Čufti v paradižnikovi omaki

Čufte v paradižnikovi omaki obožujem že od mladih nog. Še posebej okusni so mi bili tisti čufti v paradižnikovi omaki, ki so jih pripravljali v osnovnošolski kuhinji. Zraven so seveda postregli pire krompir. Šolski čufti so bili vedno rahlo zapečeni, kar pomeni, da so imeli hrustljavo skorjico, notranjost pa je bila sočna in mehka. Poleg mesne kroglice smo na krožnik vedno dobili še zajemalko paradižnikove omake v kateri so se kuhali čufti.

Kako pa lahko čufte naredimo doma? V veliki ponvi na srednje močnem ognju na olju rahlo popražimo česen z lovorjevim listom in žličko mlete rdeče paprike. Ko česen zadiši, dodamo paradižnikovo pulpo. Solimo, dodamo žličko sladkorja, pokrijemo posodo in počasi kuhamo 30 minut.

Kako pa naredimo mesne kroglice? Jaz v mesnici kupim mešano mleto meso, kar pomeni, da delam čufte iz govedine in svinjine. V skledo dodam meso, jajce, krušne drobtine, peteršilj, sol in poper. Vse skupaj z rokami dobro premešam in nato oblikujem kot oreh velike kroglice, ki jih povaljam v moki in opečem z vseh strani v ponvi na vročem olju. Kroglice preložim na krožnik, na katerega sem dal papirnato brisačo, ki bo popivnala odvečno maščobo s kroglic.

Mesne kroglice oziroma čufte preložimo v posodo s paradižnikovo omako, pokrijemo in kuhamo 20 minut na srednje nizkem ognju, med kuhanjem pa jih nekajkrat obrnemo. 10 minut pred koncem kuhanja naredimo podmet iz moke in vode s katerim zgostimo omako. Ko vlijemo podmet v omako, naj omaka narahlo brbota še vsaj 10 minut. Čufte lahko na koncu potresemo tudi s sesekljanim peteršiljem.

Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Skuhamo ga v osoljeni vreli vodi. Ko je kuhan, ga odcedimo, pretlačimo dodamo žličko masla in nekaj mleka. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo lep pire krompir, ki ga postrežemo zraven čuftov.

V kolikor nimate časa za izdelavo čuftov, si jih lahko kupite v vsaki bolje založeni trgovini, saj jih prodajajo konzervirane v pločevinkah ali pa kot vnaprej pripravljeno hrano, ki jo je potrebno samo pogreti v mikrovalovki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.