Gradnja hiše se danes precej izplača

gradnja-hiseMoj brat in njegova žena sta si zgradila svoj dom pred kakšnimi desetimi ali petnajstimi leti in spomnim se, kako sta se ves čas pritoževala nad cenami, ki sta jih dobivala od gradbenega podjetja in različnih mojstrov. Njuna gradnja hiše je bila tako draga, da se včasih sprašujem, kako sta si sploh upala v tako drag in velik projekt – sploh glede na to, da sta imela oba povsem normalne plače in denarja torej ni bilo na pretek.

Z mojo ženo pa sva se odločila za hiško pred letom dni. Precej sva prihranila in seveda najela tudi kredit na banki, ob predračunih pa moram priznati, da so nama nekateri vzeli sapo (predvsem predračun za okna), pri drugih pa sva si tudi nekoliko oddahnila. Najbolj pri računu za najbolj osnovna gradbena dela, kajti izkazalo se je, da je vsaj v tem delu gradnja hiše danes ugodnejša, kot je bila včasih. Očitno se je trg v času finančne in gospodarske krize res toliko zlomil, da morajo danes gradbena podjetja (tista, ki niso propadla), pošteno delati za svoj denar.

Konkurenca je zelo huda, in za predračun za gradnjo sva prosila osem različnih podjetij, od katerih jih je sedem predračun tudi izdelalo – in vsi so dali nanj potem še dodatne popuste, ker so medsebojno tekmovali, da bi dobili delo. Deset ali petnajst let nazaj se jim preprosta gradnja hiše gotovo ne bi zdela vredna spuščanja cene, saj so imeli vsi v igri večje in precej bolj kompleksne projekte, ne pa preprostih individualnih hišic.

Če tudi vi razmišljate o gradnji lastnega doma, se vam gradnja hiše danes dejansko izplača. Gradbena podjetja potrebujejo delo, zato so pripravljena delati tudi po zmernih cenah, materiali se ravno tako lahko dobijo po ugodnih cenah, edino, za kar se zdi, da je še vedno predrago, so razne usluge državnih oziroma javnih podjetij oziroma plačila tistih stvari, brez katerih po zakonu ne gre – raznih prispevkov in priklopov za komunalo, elektriko in podobno.

Kliknite na povezavo, če vas zanima kako se lotiti gradnje hiše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.