Kamini na pelete, seštejmo prednosti

kamini-na-pelete-orkaKamini na pelete omogočajo številne prednosti. Potrebno jih je le pravilno ovrednotiti. V ta namen izdelamo primerjavo, ki upošteva vse, kar je potrebno, da iz energenta dobimo toploto. Skupaj s pripadajočimi stranskimi učinki. S tem dobimo informacijo o najboljši odločitvi, v primeru delne ali celotne obnove sistema za ogrevanja ali prve vgradnje. Peleti so naraven, čist, okolju prijazen in obnovljiv vir energije. Narejeni so iz lesa. Kamini, ki ogrevajo prostore na pelete, so že dolgo časa znana, priljubljena in iskana alternativa.

V procesu predelave se les izsuši in stisne. S tem dobimo v primerjavi z izvorno obliko dvakratno energijsko gostoto. Prednosti v primerjavi s tem energentom še niso zaključene. Višja je energijska vrednost, transportiranje je cenejše in enostavnejše, za skladiščenje potrebujemo manj prostora, proces izkoriščanja je energijske vrednosti je avtomatiziran. Z višjo energijsko vrednostjo prihranimo na stroških. Transportiranje je cenejše zaradi manjše količine. Poleg tega je transportiranje lahko bistveno bolj kakovostno.

V primerjavi z drvmi ne potrebujemo celotne zaloge za kurilno sezono. Peleti so dobavljivi v bistveno manjših količinah, ki zavzamejo zanemarljivo prostor v primerjavi z drvmi. Dodatno so peleti na voljo praktično vedno. Kar pomeni, da zaloge v klasičnem smislu ne potrebujemo. Kupimo skladiščenju in porabi primerno količino, porabimo in proces dobave ponovimo. Kamin na pelete ni boljša alternativa le v primerjavi z drvmi. Kot energent za ogrevanje uporabljamo kurilno olje, propan, zemeljski plin, elektriko in druge energente. Cenovno so peleti cenejši od vseh naštetih. Z drugo besedo : za manjšo investicijo dobimo enako količino energije. Proti kurilnemu olju ima prednost tudi v skladiščenju.

Kar je posebno v manjših bivanjskih enotah praktično nemogoče. Podobno velja za propan. Brez težav pa predstavlja dobro alternativo tudi zemeljskemu plinu in elektriki. V prvi vrsti so peleti obnovljivi vir. Kar za zemeljski plin ne moremo trditi. Elektrika pri nas izvira povečini iz fosilnih goriv. S čimer se ne moremo ravno pohvaliti. Težko bi tudi trdili, da kateri od energentov nudi tolikšnega občutka domačnosti. Drva so v tem pogledu dobra alternativa, vendar ima več negativnih lastnosti. Ker je bolj učinkovit energent ima manj stranskih učinkov ogrevanja. Ti se kažejo predvsem v manjših vzdrževalnih aktivnostih.

Preberite kakšne produkte na področju ogrevanja ponuja podjetje Orka Energija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.