Knjiga

»S svojo ženo sem se pa ločil,« je s težavo izpregovoril Lavreckij. »Prosim te, ne izprašuj več o nji.« »Razumem, gospodk je žalostno odvrnil starec. Po preteku treh tednov je Lavreckij pojezdil v O… na obisk h Kalitinovim in je prebil pri njih ves večer Lemm je bil tam in je bil Lavreckemu zelo všeč. čeprav on po očetovi krivdi ni igral nobenega instrumenta, je vendar strastno ljubil glasbo in sicer resno, klasično glasbo.

Panšina tisti večer ni bilo pri Kalitinovih. Gubernator ga je bil poslal službeno nekam v okolico mesta. Liza je igrala na klavirju sama in sicer jako pre-cizno. Lemm je pod vtiskom njenega igranja postal živahen, začel je hoditi po sobi, si zvil iz papirja cevko in ž njo dirigiral. Marja Dmitrijevna se je spočetka smejala, ko ga je gledala, nato pa je odšla spat; po njenih besedah je Beethoven preveč raz-burjal njene živce.

Okrog polnoči je Lavreckij spremil Lenima na njegovo stanovanje in je posedel pri njem do treh zjutraj. Lenim je veliko govoril: krivi hrbet se mu je vzravnal, oči razširile in zalesketale; celo lasje so se mu privzdignili nad čelom. Že tako dolgo ni nihče kazal zanimanja zanj, a Lavreekij se je zanj vidno zanimal ter ga skrbno in pozorno izpraševal. Starec je bil od tega ginjen: svoj pomenek z gostom je kon-čal s tem, da mu je pokazal svoje skladbe, da mu je zaigral in celo s svojini mrtvaškim glasom zapel nekaj odlomkov iz svojih kompozicij, med drugimi celo, po njeni uglasbeno Schillerjevo balado »Hoja na plavž«.

Lavreckij ga je pohvalil, ga prosil, da mu je eno in drugo mesto ponovil, in ga pri odhodu povabil za nekoliko dni k sebi v goste. Lenim ga je spremil do ceste, takoj privolil v povabilo in mu v slovo krepko stisnil roko.

Odlomek iz knjige: Plemiško gnezdo
Avtor: Ivan S. Turgenjev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.