Najbolj varni avtosedeži

avtosedeziKo se odpravljate v nakup otroške opreme imejte v mislih dejstvo, da noben avtosedež ni najboljši ali najvarnejši – najboljši avtosedeži so predvsem tisti, ki ustrezajo otrokovi višini, teži in starosti, so pravilno nameščeni v vozilo in uporabljeni po navodilih. Nikar naj vas le cena ne usmerja v nakup. Višja cena ni nujno povezana z najvišjo varnostjo. Morda se je tukaj bolje poglobiti v teste avtosedežev in se na podlagi rezultatov odločiti kateri je najustreznejši za vaše vozilo in vašega otroka.

Izogibajte se rabljenim avtosedežem

Avtosedeži so eni tistih kosov otroške opreme, ki se jih ne priporoča, da se jih kupi med rabljenimi izdelki. Nikoli ne morete vedeti v kakšnih situacijah se je rabljen sedež že znašel in ali je bil udeležen v prometni nesreči. Poleg tega je tak avtosedež lahko prestar – vsak avtosedež ima predviden čas uporabe, ki jo določi proizvajalec. Preverite po oznakah na sedežu koliko časa je proizvajalec predvidel za uporabo tega sedeža.

Če ima avtosedež vidne napake, kot so razpoke, ga ne uporabljajte. Tudi če manjkajo serijske oznake proizvajalca, uporaba ni priporočena, saj ne morete vedeti ali preveriti karakteristik sedeža in ugotoviti ali je bil morda odpoklican iz uporabe. Enako velja za avtosedež brez navodil za uporabo. Če ne poznate navodil, sedeža ne morete pravilno uporabljati in zato ni dovolj varen za vašega otroka.

Določeni avtosedeži so lahko tudi odpoklicani iz uporabe. To lahko preverite na spletu.

Ko je avtosedež enkrat udeležen v večji prometni nesreči, ni več primeren za nadaljnjo uporabo. Če je vozilo udeleženo v manjši nesreči (samo razbita karoserija, zračne blazine se niso sprožile, vozilo se samo odpelje iz kraja nesreče, ker je še vozno), potem to ne velja.

Avtosedeži in varnostne blazine

Danes imajo vsa nova vozila vsaj sprednje zračne blazine, ki imajo veliko vlogo pri varovanju odraslih in mladostnikov, a so lahko izjemno nevarne za manjše otroke Če vozite lupinico na sprednjem sedežu (avtosedež skupine 0, ki je obrnjen v nasprotno smer vožnje), morate obvezno izključiti delovanje zračne blazine pred sovoznikovim sedežem (če seveda vaše vozilo to omogoča), sicer lupinice ne smete voziti na tem mestu. Že manjša prometna nesreča lahko povzroči sprožitev zračnih blazin, ki se napihnejo in ustvarijo močan sunek, pri čemer lahko poškodujejo avtosedež in otroka v njem. Če na sprednjem sovoznikovem sedežu vozite večje otroke v avtosedežu, ki gleda naprej, pomaknite sedež povsem nazaj, da povečate razdaljo med armaturo in otrokovim obrazom.

Dober zgled je najboljša varnostna tehnika

Otroci so naši oponašalci, zato je dober zgled najboljša varnostna tehnika. Če se boste vedno pripasali v avtomobilu, bodo otroci to sprejeli kot nujno zlo in se priučili tega že od malega, zato jim niti na misel ne bo prišlo, da se v kasnejših letih ne bi privezovali pri vožnji v avtu. Pri tem vztrajajte tudi, če vaše otroke prevažajo vaši sorodniki ali prijatelji, tako boste pri svoji starševski vlogi konstantni in otroci ne bodo zmedeni, zakaj se nekje lahko vozijo brez varnostnega pasu ali avtosedeža, drugje pa ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.