Podiranje dreves zaupajte strokovnjakom

podiranje dreves ljubljanaEno najbolj nevarnih in zahtevnih posegov v gozdu ali v urbanem naselju je sigurno podiranje dreves. V kolikor podirate manjša in manj košata drevesa, potem imate načeloma manj težav. Najbolj pa je nevarno in oteženo tam, kjer so drevesa visoka in s svojo krošnjo tehtajo več ton.

Zahteven poseg je dostikrat oviran v mestih, strnjenih naseljih, ob električnih napeljavah ter ob vodnih površinah. Celotno opravilo podiranja  naj bo zato zaupano strokovnjakom, saj lahko v nasprotnem primeru podiranje dreves povzroči gmotno škodo ali drugo nesrečo. Čeprav se marsikateri izkušeni sekači znajo dobro znajti v nevarnih situacijah, pa določenih nepredvidljivih dejavnikov pri podiranju dreves težko napovejo in nanje tudi vplivajo. V tem primeru govorimo o terenu, vetru, obliki krošnje, poškodbah debla, zaseki in ščetinah.

Podiranje dreves je skrajni ukrep

Takrat, ko so drevesa stara in bi lahko s svojo nestabilnostjo ogrožala okolico, potem jih nič več ne obrezujemo, ampak je podiranje dreves edina rešitev. Podobno je tudi takrat, ko jih napade bolezen in jih ni mogoče več rešiti pred odmrtjem.

Kadar gre za takšne skrajne primere, se je potrebno na celoten postopek temeljito pripraviti, saj je potrebna tudi ustrezno varovanje celotnega območja, v katerem se drevesa podirajo.

Priprava na podiranje dreves mora biti premišljena

Podiranje dreves zahteva poseben postopek po posameznih korakih, zato najtežje posege običajno opravijo strokovne ekipe, ki imajo kvalitetno in kakovostno opremo in vsestranski vozni park. Najprej je potreben ogled drevesa in izbira smeri podiranja, ki mora biti izbrana tako, da ne ogroža ali poškoduje druge infrastrukture ali ostalih dreves. Če je teren nagnjen, potem sledi podiranje navzgor, če je to le mogoče.

Pred samim podiranjem je potrebno očistiti okolico drevesa, nato pa se izdela zasek, ki določa smer podiranja. Izdela se ga z ravnim rezom prečno na deblo in s poševnim rezom od zgoraj navzdol. Temu sledi spodžaganje drevesa na nasprotni strani debla.

Pri podiranju dreves je potrebno biti zelo previden. Več o tej temi si lahko preberete v članku na povezavi https://www.lesjezlato.si/podiranje-dreves/varno-podiranje-dreves/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.