Pogodba o zaposlitvi

Ste bili dlje časa brez službe? Po stotinah poslanih prošenj in ogromno razgovorih ste končno dočakali. Izbrani ste za razpisano delovno mesto. Pred vami je pogodba o zaposlitvi. Po dolgotrajnem iskanju je iskalec dela zadovoljen z vsako pogodbo, ki jo dobi na mizo. Srečen je, da bo lahko končno zaključil neprijetno iskanje. Marsikdo postane v času brezposelnosti depresiven in obupan. Delodajalci se tega zavedajo. Prehitro se vam lahko zgodi, da bo pogodba o zaposlitvi za vas zelo neugodna. Kljub navdušenju nad novo službo je pametno ohraniti trezno glavo in prebrati pred podpisom.

Če smo delo iskali dlje časa, nas je strah, da bomo izgubili možnost zaposlitve pri tem podjetju, če bomo postavljali preveč vprašanj. Vseeno je bolje, da ostanemo kritični. O podjetju se pozanimajmo med znanci in na internetu. Tudi zavod za zaposlovanje ima svoj seznam slabih podjetij. Če imajo blokirane račune, tudi vi verjetno za svoje delo ne boste plačani. Pogodba o zaposlitvi bo neuporabna, če podjetje posluje slabo.

Nismo vsi pravniki. Težko bi poznali vse zanke, ki nam jih lahko skriva naša nova pogodba o zaposlitvi. Če bi kupovali hišo, bi papirje pred podpisom verjetno dali nekomu v pregled. Tako bi moralo biti tudi z vašo pogodbo o zaposlitvi. Ne podpišite nečesa, česar ne razumete ali morda sploh niste prebrali. Ko boste čez nekaj mesecev ugotovili, da v podjetju ni vse tako, kot so vam obljubljali na razgovorih, boste lahko imeli težave. Ima vaša pogodba o zaposlitvi kakšen neobičajen aneks? Bodi previdni. Razmislite pred podpisom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.