Sončni kolektorji in ogrevanje doma

sončna energijaZa ogrevanje doma lahko izkoristite tudi brezplačno energijo sonca. Cene energentov se stalno višajo.  Med tem cene sončnih kolektorjev padajo. Vse bolj se širi zavest, da imamo samo eno zemljo in je treba zanjo poskrbeti. Dober začetek je menjava načina ogrevanja sanitarne vode in vode za ogrevanje prostorov v vašem domu. Vas zanima ogrevanje doma s sončno energijo? Kako delujejo sončni kolektorji? Poznamo dve osnovni vrsti.

Eni so namenjeni fotovoltaiki in sončno energijo pretvarjajo v elektriko. Drugi izkoristijo toploto sončnih žarkov za segrevanje vode. Tudi sončnih kolektorjev za segrevanje vode je več vrst. Najstarejša vrsta so ploščati solarni paneli. Grelno tekočino v ceveh na plošči segreva sonce, ta pa toploto oddaja naprej. Novejši modeli kolektorjev so cevni.  Vakumski cevni kolektorji so sestavljeni iz dveh steklenih cevi. Med njima je vakum. Grelna tekočina se nahaja v notranji cevi. Poznamo še U-cevne kolektorje in Heat pipe sisteme sončnih kolektorjev.

Ogrevanje vode s sončnimi kolektorji je priljubljeno, ker je enostavno. Namestimo jih hitro in kasneje potrebujejo le malo vzdrževanja. Lahko jih uporabljamo kot dopolnilo ali pa kot samostojen sistem za ogrevanje sanitarne vode. Sončna energija je zelo čist vir energije in nam je ne bo prav kmalu zmanjkalo. Če ste do sedaj vodo greli z pomočjo kurilnega olja ali lesa, veste da imate z njima kar nekaj dela. Iz dimnika se vali črn dim iz kurilnice pa prihajajo neprijetne vonjave. Kot pri vsakem kurišču obstaja tudi nevarnost zastrupitve z monoksidom. Po novem je potrebno prav zato nameščati merilce monoksida v zraku. Gorivo je treba vsako leto ponovno naročati in cena je vsako leto višja. Poleg tega potrebujete še prostor, kjer zaloge shranite.

Pri solarnih sistemih vsakoletno plačevanje energentov odpade. Sončni kolektorji so enkratna naložba ki se povrne v nekaj letih. Ker gre za čist način ogrevanja, lahko zaprosite tudi za subvencijo iz Eko sklada. Predvsem v strnjenih naseljih postaja bivanje pozimi nevzdržno. Visoke vrednosti mikrodelcev v zraku skrbijo, da so zimski sprehodi vse manj prijetni. Z bolj razširjeno uporabo sončnih kolektorjev bi bilo bivanje v centrih mest kvalitetnejše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.