Tečaji jadranja za morske navdušence

Že stoletja morje buri duhove jadralcev in avanturistov po vsem svetu. Jadranje je šport, ki zahteve menjavo vrvi in krmila na barki, s čimer se spremenita smer in hitrost čolna, za premikanju ladje oziroma jadrnice pa je potreben veter.

Tečaji jadranja so namenjeni vsem morskim navdušencem, ki bi se radi nekoč sami podali med neugnane valove. Da pa bi bil takšen podvig lahko varen je najprej potrebno kar nekaj časa preživeti med izkušenimi mornarji ali učitelji jadranja. Za vse, ki bi radi jadrali je zelo pomembno, da se naučijo ločiti različne dele jadrnice, tako iz varnostnih razlogov, kot tudi zato, da bi lahko pluli čimbolj učinkovito. Poleg tega je pomembno poznati tudi različne vrste jadrnic, saj se le – te medsebojno razlikujejo glede na velikost, število jamborov, stebrov, upravljanje in tudi namen uporabe.

Tečajniki se morajo naučiti tudi to, kateri izrazi se uporabljajo na jadrnicah. Poleg izrazov, ki se uporabljajo za različne dele čolna, obstajajo tudi nekateri izrazi, ki jih mornarji pogosto uporabljajo, medtem ko so na morju, prav tako pa je pomembno tudi poznavanje pomena navigacijskih boj.

Tečaji jadranja predstavljajo pustolovščino za ljudi vseh starosti in sposobnosti. Ljudje se med tečaji usposobijo in odkrijejo svoje prednosti in talente, predvsem pa odkrijejo pomen ekipnega dela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.