Vzmetnice z žepki

vzmetnicePo tem, ko se je industrija ležišč zaradi izdelovanja ležišč iz pene popolnoma spremenila, so se pred nekaj leti ponovno začele vračati vzmetnice. Kljub temu, da so veljale za nekaj zastarelega, je namreč marsikomu spanje na vzmeteh še vedno ljubše in bolj udobno, zlasti zato, ker so takšna ležišča bolj mehka. Vendar pa sodobne vzmetnice (več na http://www.vzmetnice.com) niso kaj prida podobne starim, v katerih so bile velike vzmeti, med katerimi je bilo precej praznega prostora, kar je nato povzročalo neenakomerno obrabo in je povzročilo vdolbine in luknje. Nove vzmetnice so namreč sestavljene iz tako imenovanih žepkastih vzmeti.

Žepkaste vzmeti so vzmeti, zaprte v ovoj oziroma v žepke. Vsaka vzmet je torej obdana s tkanino in tako dobro zaprta v svoj žep, da se ne more kriviti v različne smeri. Vzmeti so postavljene tesno ena poleg druge, da se njihovi žepki stikajo – torej je z vzmetmi prekrita celotna notranja površina vzmeti.

Zakaj so nove vzmetnice boljše od starih? Ker so vzmeti postavljene tesno ena ob drugo, med njimi ni praznega prostora, kjer bi se delale vdolbine. Prav tako je poskrbljeno, da ima ležišče različne cone glede na to, kakšna je trdota na posameznem delu oziroma koliko se vzmeti vdajo ter stisnejo pod maso telesa. S tem so se ležišča z vzmetmi precej približala kakovosti penastih ležišč.

Pa so novodobna ležišča z vzmetmi res tako kakovostna? Pravzaprav je ocena odvisna od tega, ali radi spite na vzmeteh, ali ne. Sicer spadajo ta ležišča v srednji razred ležišč, kar pomeni, da so cenovno precej ugodnejša od najbolj kakovostnih penastih ležišč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.